-

Gearing

0

Gearing er et begreb for når en aktør øger sin investering ved hjælp af lånte penge for at øge sin eksponering og dermed også sit potentielle afkast. Resultatet kan ses af følgende formel:

Afkast = (Egenkapital * gearing) * afkast på underliggende aktiv – omk.

Hvis det underliggende aktiv fx stiger 1% og vi har en dobbelt gearing, så det lånes ligeså meget som der ligges i egenkapital (egenfinansiering), vil dette resultere i et afkast på 2 pct. (heraf skal så trækkes låneomkostninger).

Den større eksponering gør dog også, at det potentielle tab forøges til ikke blot at inkluderede den investerede egenkapital, men også de lånte penge samt eventuelle renter, hvilket betyder, at aktøren kan ende med gæld efter investeringen.
En gearing kan tage mange forskellige former og den mest almindelige form for gearing blandt de danske husholdninger omhandler boligkøb, hvor boligen finansieres ved hjælp af en stor del obligations- og banklån.[1]
Indenfor den finansielle verden, findes der mange produkter såvel som lånemuligheder også til det private segment, dette indeholder blandt andet aktiekredit, hvor man låner med sikkerhed i en underliggende aktie, eller gearede certifikater. Det er altid vigtigt at gøre sig klart om et produkts bestemmelser før man køber det. For eksempel er mange gearede certifikater konstrueret så, det kun er egenkapitalen der er udsat ved at eksponeringen lukkes så snart egenkapitalen er gået i 0. Dette hjælper investoren fra at stifte gæld som konsekvens af sin investering så tabet begrænses, men det gør også, at investoren kan blive tvunget ud af sin eksponering før ønsket.

[1] . Det høje antal boligejere i Danmark gør os også til blandt de mest forgældede husholdninger i Europa. Da det danske boligmarked under normale omstændigheder antages at være forholdsvist stabilt, er dette dog ikke en stor risikofaktor, hvilket blandt andet EU accepterede i xx.

Share.