-

Derfor skal du investere i dag og ikke i morgen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hvert år snyder danskere sig selv for mange penge ved at have store beløb stående passivt på deres indlånskonti, og problemet har aldrig været større. I 2016 havde hver husstand i gennemsnit 205.700 kr. stående på deres indlånskonto, hvilket er det højeste beløb nogensinde ifølge tal fra nationalbanken.

Danskerne snyder sig selv, fordi disse midler bliver udhulet af inflation i stedet for at skabe positive afkast igennem investeringer. De fleste danskere får ikke længere renter på deres indlånskonti og med en inflation på omkring 1%, der samtidig er stigende, vil tabet blive mærkbart over årene.

Nedenunder ses en grafik der viser, hvad den reale værdi af 100 kr. placeret i henholdsvis aktier, korte-, lange obligationer og kontant havde givet fra 1980 og frem til 2016.

Korte statsobligationer er baseret på amerikanske kortsigtede statsobligationer (3 måneders t-bills) imens lange obligationers afkast er baseret på afkastet fra 10 års amerikanske statsobligationer. Aktieafkast er baseret på afkastet fra det amerikanske S&P500

Det ses, at 100 kroner investeret i aktier havde fået en real værdi (efter inflation) på 1835,11 kr. over denne periode, imens en investering i henholdsvis korte- og lange statsobligationer var blevet til henholdsvis 160,71 kr. og 513,11 kr. Altså havde man fået et reelt positivt afkast på alle disse investeringer, både de risikofyldte aktier og de sikre korte statsobligationer. Kontanter havde derimod tabt størstedelen af deres værdi grundet inflationen, og købekraften fra 100 kr. i 1980 var blot 30,11 kr. værd i 2016.

Jeg har ikke lyst til at tabe penge – Så lad vær´ at have kontanter

Det der holder de fleste fra at investere disse overskydende midler er enten frygten for at tabe store beløb over kort tid eller behovet for likviditet til større investeringer i nærmeste fremtid, og som det fremgår af grafen, er det da heller risikofrit at investere, særligt hvis man investerer i aktier. Men det vigtigste at bide mærke i er, at du helt sikkert vil tabe penge over tid, hvis du blot lader dem stå på din konto!

Har man en tidshorisont på blot 3-5 år kan der været mange penge at hente, og jo længere en tidshorisont, jo større en del kan man også tillade sig at investere i aktier, som over tid vil være den aktivklasse med størst afkastpotentiale. Generelt set anbefales det, at have en portefølje med både aktier og obligationer, da obligationer leverer et mere stabilt afkast end aktier, og har det med at klare sig godt i krise-tider, hvor aktier klarer sig dårligt, som det ses af grafen, var tilfældet i 2008. Der er med andre ord en porteføljesammensætning til alle risikotyper og alle tidshorisonter, men store mængder af kontanter er sjældent løsningen på nogle af dem.

En interessant observation er, at havde man været så uheldig at investere i udelukkende aktier i slutningen af 2007, lige før en af de største finansielle kriser i historien, havde man blot behøvet at vente 6 år (indtil 2013), før man havde tjent mere end det tabte tilbage (også efter inflation). I normale tider bliver tab derimod indhentet langt hurtigere. Budskabet er derfor klart:

Har du ikke lyst til at miste penge, skal dine kontanter væk fra kontoen! Læs mere om, hvordan du kommer i gang med at investere her.

Share.

About Author

Mit navn er Victor Karlshøj og jeg er redaktør på Aktieviden.dk. Jeg har handlet aktier siden 2012 og følger konstant med i hvad der bevæger sig på markedet. Det har givet mig en stor viden om investering, børsnoterede selskaber, teknisk analyse, markedet generelt – og naturligvis de mange handelsplatforme der gør handel muligt. Til dagligt læser jeg Økonomi ved Københavns Universitet og arbejder i Nordea Asset Allocation.

Leave A Reply